De ce mușca câinii?

Aviary Photo_130987945344525270.pngInternetul vuiește de informații generice despre acest subiect, însă este important să înțelegem acasta reacție înainte de a concluzionă dacă un câine este sau nu agresiv.

Câinii asemeni multor altor animale, se ghidează folosindu-și intuiția, iar informațiile dobândite de-a lungul vieții le modelează reacțiile față de stimulii din mediu.

Primele interacțiuni ale cățelușului cu mediul înconjurător sunt menite să îl ajute în strângerea cât mai multor informații.

Cățelușii apucă, mușca și trag de obiecte; toate acestea sunt considerate interacțiuni normale prin care învață. În perioadă de creștere socializarea și expunerea cățelului la situații variate au un rol foarte important în dezvoltarea caracterului cățelului adult.

Instinctul de a musa apare în momentul în care câinele este amenințat și simte nevoia să se apere. Agresivitatea poate avea multiple cauze, frustrarea câinelui care încearcă să se distanțeze de „atacator”, frică sau anxietarea sunt doar câteva cauze.

În situațiile limită, organismul are un mod rapid de discriminare, denumit „răspunsul de luptă sau fugă”. La bază este vorba despre un sistem neuro-endocrin prin care creierul semnalizează prezența unei amenințări iminente, în urmă acestui semnal o cantitate mare de adrenalină-cunoscută și sub numele de hormon de stress- este eliberată în fluxul sanguin. Prezența acestuia în sânge declanșază o cascadă de afctori care ajută la mobilizarea cât mai multor resurse în vederea pregătirii organsimului pentru ce urmează să se întâmple. Câinii fricoși aflați în această stare vor atacă la cel mai mic semn de provocare, considerând că cea mai bună apărare este atacul.

Agresivitatea poate fi declanșată de afecțiuni medicale dureroase, acestea vor determină câinele să reacționeze la mișcări sau atingeri care îi cresc discomfortul. Deasemeni afecțiunile cognitive pot declanșă comportamente agresive pe fondul unei confuzii și anxietăți date de nerecunoașterea mediului și a stăpânilor.

Comportamentele învățate au deci un rol important în modul cum reacționează un câine într-o anumită situație, iar expunerea cățelului la situații noi vor preveni apariția fricii de necunoscut și vor ajută cățelul să crească într-un adult echilibrat.

Bibliografie

Merck Veterinary Manual, 10th Edition, 2010

Lasă un comentariu