Tehnici de prim ajutor – Intoxicațiile

why-do-cats-eat-plants-and-should-i-be-worried-120686262Asemeni copiilor, animalele noastre de companie trebuie să nu aibă acces la substanțele toxice, însă uneori acest lucru este greu de controlat.

Semne clinice:

În funcție de substanța și calea de contact cu substanța toxică, simptomele variază, deasemeni manifestările diferă în cazul unor substanțe la câine și pisică. Cele mai frecvente simptome sunt: vomă, diaree, crize convulsibante, apatie sau agitație, dificultăți în deplasare sau refuzul deplasării.

Atenție! Unele boli sistemice pot produce convulsii, apatie și pot fi confundate cu intoxicațiile, dacă nu ați observat ingestia unei substanțe toxice sau potențial toxice, contactați medicul veterinar.

Substanțe toxice:

Plante toxice: Brândușa de toamnă, Narcisele, Liliacul, Crinii, Leandrul, Rhododendronul, Dieffenbachia, Azalee, Ciclamă, Kalanchoe, Tuja, Palmierul Sago, Lalelele, Iedera, Poinsettia. (Lista de plante toxice este mult mai extinsă, însă acestea sunt cele mai răspândite plante care se găsesc în casele noastre și sunt toxice pentru câini și pisici)

Substanțe toxice : antigel, detergenți și produse de curățare, insecticide.

Alimente toxice: ciocolata, alchool, ceapa, usturoi, cafea.

Antiparazitarele: Produsele antiparazitare externe pentru căței nu se aplică pe picici, acestea produc crize convulsivante și chiar moarte la pisici. Unele rase de câini precum Boxerul și Ciobăneștii australieni nu pot primi anumite tipuri de antiparazitare.

Înainte de a-vă deparazita animăluțul de companie consultați medicul veterinar!

Primul ajutor:

Crizele comvulsivante. Păstrați-va calmul, cronometrați criză și observați frecvența lor. Reduceți numărul stimulilor din cameră (zgomote, lumină puternică). Mențineți animalul departe de mobile și scări pentru a evită apariția altor accidente. Dacă animalul pare că se sufocă, evitați să va introduceți mâna în gură animalului, folosiți o spatulă sau o lingură de lemn pentru a-i deschide gura apoi introduceți cu grijă un deget și trageți limba afară, menținând lingura în poziție. La sfârșitul crizei mențineți animalul calm și transportați-l la veterinar.

Provocarea vomei. Folosiți apă oxigenată, o linguriță de apă oxigenată/3kg la pisică sau o linguriță de apă oxigenată/5kg la câine. Repetați manoperă la 10-15 minute până la apariția vomei de maxim 3 ori.

Nu provocați voma dacă a înghițiți substanțe caustice-detergenți, înălbitori sau alte substanțe iritante.

Nu folosiți apă cu sare, datorită stării animalului și a imposibilității acestuia de a bea suficientă apă după administrarea apei cu sare, riscați apariția intoxicației cu sare.

Nu provocați voma unui animal care nu este conștient sau al cărui status mental este modificat.

Dacă ați administrat pisicilor deparazitant extern destinat câinilor, este necesar să spălați zonă pe care ați aplicat substanța cu apa călduță și șampon sau chiar detergent de vase. Evitați să folosiți apă caldă sau să frecati prea intens zona, pentru a nu spori absorbția substanței.

Oricare ar fi sursa intoxicației, animalele trebuie transportate la veterinar în cel mai scrut timp.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s