Tehnici de prim ajutor-Hemoragiile

low-blood-calcium-catsSângerările apar în urma tăieturilor, înțepăturilor, mușcăturilor sau al traumetismelor severe, în cazul acestora din urmă putând apărea și hemoragii interne.

Simptome:

Hemoragiile externe sunt ușor de observat, în general animalele sunt agitate, ling frecvent zonă care sângerează și evită să permită examinarea zonei. În cazul sângerărilor apărute în urma secționării unui vas de sânge se observă o pierdere importantă de sânge.

Hemoragiile interne sunt greu de observat, însă în general apar în urma unor traumatisme importante(acceidente auto, lovituri sau căzături, etc). În cazul acestora se poate observă sângerare nazală/recatale/tuse sangvinolentă, mucoase foarte palide, iar în cazul hemoragiilor interne masive se observă o pată violacee la nivelul cicarticei ombilicale.

Primul ajutor:

În cazul hemoragiilor, oricât de gravă ar fi hemoragia este important să va păstrați calmul, animăluțul dumneavoastră este agitat deja, dacă va detectă o schimbare în atitudinea dumneavoastră, se va agta și mai tare, astfel agravând hemoragia. Liniștiți animalul și dacă este necesar folosiți o botniță pentru a putea manevra mai ușor animalul fără a va răni.

Dacă sângerarea este redusă folosiți o compresă sau o bucată curată de material pentru a compresa zona care sângerează, mențineți presiunea pe zonă pentru 2-3 minute apoi verificați dacă s-a oprit sângerarea.

Dacă sângerarea este abundentă sau în jet sacadat, sângerarea provine de la nivelul unui vas de sânge, folosiți un material curat cu care să înfășurați strâns zonă peste care veți face presiune cu mână, transportați apoi de urgență animalul la cel mai apropiat veterinar. Dacă materialul se îmbibă rapid cu sânge, folosiți o fâșie de material pentru a face un garou deasupra zonei sângerânde, strângeți garoul bine, urmând să îl slăbiți la fiecare 15 minute pentru 15-20 de secunde apoi strângeți iar garoul. În cazul rupturilor avsculare, situația devine critică în timp scurt, deci o intervenție rapidă precum și transportarea rapidă la un veterinar, este extrem de importante în aceste situații.

În cazul hemroagiilor interne, animalul trebui ținut liniștit, la căldură, limitând cât mai mult mișcările, apoi transportați-l la cel mai apropiat veterinar.

Dacă dispuneți de mijloc de transport în care încape animăluțul, este preferabil să îl transportați dumneavoastră la veterinar, timpul scurs telefonării la ambulanță, urmat de deplasarea ambulanței, poate fi folosit pentru găsirea sursei și remedierea hemoragiei.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s