Tehnici de prim ajutor-Fracturile

ff9ed455b9008d7d9732e76672e6b77b Deși nimeni nu își dorește ca animăluțul sau să se accidenteze, din păcate acest lucru se întâmplă, uneori rezultând traumatisme grave precum fracturile.

Simptome:

Fracturile sunt de două tipuri: fracturi închise și fracturi deschise. În cazul fracturilor închise, se observă lipsa sprijuluiui pe membrul afectat(în cazul afectării unui membru), durere locală, animalul este speriat și încearcă să ferească zona dureroasă de manipulare.

În cazul traumatismelor prin cădere de la înălțime mare sau accidentele auto, pot apărea fracturi și la alte nivele precum bazin, coaste, coloană vetrebrala, etc.

Fracturile deschise presupun vizualizarea osului rupt printr-o plagă, în unele situații, sângerarea poate fi abundentă dacă a fost afectat un vas de sânge.

Primul ajutor:

Primul pas este să liniștiți animalul, în aceste situații este posibil să necesite punerea unei botnițe.

Dacă este vorba de o fractură deschisă, faceți un bandaj lejer folosind comprese sterile și fașă, în cazul sângerărilor abundente aplicați un garou deasupra plăgii, așa cum a fost prezentat în cazul hemoragiilor.

Trasnportul anmalului la veterinar se face pe o targă improvizată în cazul animalelor mari sau în fasurati într-o pătură sau un prosop mare în cazul pisicilor și câinilor de talie mică.

Pentru confecționarea tărgii puteți folosi suprafețe dure sau chiar pături, este necesar să fizati animalul pe targă improvizată pentru a evită alte răniri, dacă folosiți pături, evitați să exercitați presiune pe torace sau zonă afectată.

Deși prima intenție este fizarea unei atele pentru stabilizarea freacturii, este mai bine să lăsați medicul veterinar să se ocupe de această operațiune, uneori o atelă montată defectuos poate face mai mult rău decât bine.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s