Fizioterapia

fizio_1.jpgFizioterapia și reabilitarea sunt instrumente vitale în recăpătarea, ameliorarea și menținerea mobilității. Deși sunt ramuri mai puțin utilizate în medicina veterinară, în ultimii ani acestea au cunoscut o dezvoltare explozivă.

Fizioterapia a fost folosită cu succes ca terapie singulară sau adjuvantă în nenumărate afecțiuni ortopedice și neurologice.

Fizioterapia este utilizată în recuperarea pacienților în urma accidentărilor, pentru reducerea durerii și creșterea mobilității.

În prezent există multiple instrumente la îndemâna fizioterapeutilor, iar printre cele mai utilizate amintim:

  • Mișcările pasive și active
  • Masajul
  • Acupunctura
  • Hidroterapia
  • Electrostimularea musculară și nervoasă

Aplicațiile practice ale fizioterapiei:

Fizioterapia nu ajută doar la recăpătarea mobilității zonelor afactete, dar poate fi foarte eficientă și în eliminarea durerilor care apar post-operatoriu și în timpul procesului de reabilitare. Programele de fizioterapie derulate post-operator pot urmări o gamă largă de obiective: recăpătarea forței și a mobilității, reluarea mersului corect și re-educarea animalului pentru redobândirea mobilității membrului afectat.

Pacienții cu afecțiuni neurologice pot obține beneficii uriașe de pe urma tehnicilor fizioterapeutice, în urma cărora, prin exerciții fizice și electrostimulare, se menține funcționalitatea mușchilor și a articulațiilor pe perioadă în care pacientul nu poate mișcă anumite zone ale corpului, iar aplicarea și utilizarea corectă a electrostimilarii poate ajută la restabilirea căilor neurologice și recâștigarea capacității proprioceptive.

Modificările fiziologice asociate cu vârsta nu iartă nici animalele de companie, iar fizioterapia este o modalitate excelentă de a ne asigura că efectele acestora sunt ținute sub control până la o vârstă cât mai înaintată.

Fiecare pacient este unic, iar manifestările fiecărei boli sunt diferite în intensitate și localizare deci este de așteptat că și terapia să varieze.

Debutul oricărui program de fizioterapie începe cu o evaluare amănunțită atât a istoricului și a pacientului cât și a mediului în care acesta trăiește. Această evaluare are ca scop stabilirea unui program adecvat, precum și evaluarea stării de sănătate a pacientului. Evaluarea mediului în care trăiește pacientul ajută la stabilirea măsurilor necesare pentru a facilita o evoluție pozitivă.

Semne care indică necesitatea unui program de fizioretapie sau a unui control neurologic:

  • O operație recentă
  • Un accident
  • Dificultăți la deplasarea pe scări
  • Dificultății la urcarea pe canapea sau alte suprafețe deasupra nivelului solului
  • Șchiopături
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s