Tehnici de prim ajutor-Hipotermia

cx71qwfxgaam-wzHipotermia este des întâlnită iarna, reprezintă scăderea temperaturii corporale însoțită de incapacitatea animalului de a-și regla temperatura. Temperatura normală la câine și pisică este cuprinsă între 38.5-39.1*C, o temperatură cuprinsă între 35-32*C se consideră a fi hipotermie moderată, hipotermia severă cu temperaturi sub 32*C pun viața animalelor în pericol.

Simptome: Manifestarea clinică diferă în funcție de severitatea hipotermiei. Hipotermia moderată semanifesta cu slăbiciune, tremurături și apatie, mucoasele sunt palide iar pielea și extremitățile sunt reci. Hipotermia severă se manifestă prin respirație superficială, puls slab, rigiditate musculară, pupile dilatate, în această stare animalul nu reacționează la stimuli.

Primul ajutor: Tratamentul primar al hipotermiei moderate are ca scop oprirea pierderilor de căldură apoi creșterea treptată a temperaturii corporale. Dacă animalul se află într-un mediu rece și/sau ud, se usucasuprafata corporală și se mută într-un spațiu uscat și lipsit de curenți de aer. În vederea opririi pierderilor de căldură, se acoperă corpul cu pături , cu precădere corpul și membrele. Pentru a crește temperatura corporală puteți folosi sticle de plastic cu apă caldă, la nivelu labdomenului și toracelui animalului, avend grijă să nu puneți sursa de căldură în contact direct cu corpul animalului. După ce starea generală a început să se amelioreze, administrați apa și mâncare moale și călduță.

Puii și animalele bătrâne trebuie transportate la medic după ce starea lor se ameliorează pentru evaluare.

În cazul hipotermiei severe, înfășurați corpul animalului într-o pătură sau într-un material izolant, evitând mobilizarea corpului, apoi transportați-l de urgență la cel mai apropiat spital veterinar, modificările instalate în organism consecutiv scaderilro severe ale temepraturii corporale, necesită manopere de terapie intensivă pentru a oferi șansele maxime de supraviețuire.

Hipotermia se poate instala și consecutiv unor boli sistemice precum diabetul zaharat, hipotiroidismul sau în cazul puilor nou născuți.

Consecutiv expunerii animelor la temperaturi scăzute, consecutiv hipotermiei apar și degerăturile- zone cutanate reci care rămân palide și reci deși restul corpului și-a  revenit la temperatura normală. Dacă obsrvati degerături la nivelul extremiatilor animalului, contactați de urgență un medic veterinar.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s