Căpuşele

ticks525px

Căpușele sunt paraziți externi pentru mamifere, reptile și păsări, din grupul acarienilor. Acești paraziți se hrănesc exclusiv cu sânge, însă doar femela parazitează gazda, masculul hrănindu-se prin parazitarea femelei de căpușă.

Acești paraziți prezintă interes pentru noi doar prin prisma parazitării prietenilor noștrii patrupezi și uneori chiar și a noastră. În afară de aspectul indezirabil și mușcătura dureroasă, precum și a hrănirii, acești paraziți sunt vectori pentru o serie de boli pe care le transmit în cursul hrănirii lor.

Bolile transmise de căpușe le vom discuta săptămânile următoare, însă este bine de stitut că aceste boli se transmit exclusiv prin mușcătura căpușei sau prin transfuzii cu sânge parazitat.

Nu toate căpușele sunt bolnave, însă din păcate aceste boli se transmit următoarei generații de căpușe înainte de naștere, încă din uterul căpușei mamă.

Așa cum am amintit anterior căpușele care parazitează gazda, sunt femele, forma corpului și culoarea variază în funcție de specie, însă înainte de hrănire dimensiunile acestora sunt reduse, abdomenul dilatandu-se o dată cu acumularea sângelui în urma hrănirii.

Căpușele nu sunt paraziți permanenți pe gazdă, stau pe aceasta în medie 12 ore până își găsesc locul propice pentru hrănire apoi se hrănesc și se desprind, căzând în mediu. În mediu preferă zonele umbroase și umede.

Există multiple soluții din folclor în ce privește desprinderea căpușelor în momentul în care este găsită pe animal. Acetona, uleiul, diverse extracte vegetale, alcoolul și așa mai departe nu sunt utile pentru a determina căpușa să se despinda singură. Aceste substanțe nu „sufoaca” parazitul deoarece căpușă respiră de 2-3 ori/zi, deci metodă nu este utilă, dar substanțele alcoolice și derivatele petroliere folosite pot produce arsuri sau iritații cutanate serioase. Desprinderea căpușei înainte de finalizarea hrănirii se poate face cu o pensă pentru căpușe, la un cabinet veterinar sau prin deparazitarea externă a animalului.

Tunderea ierbii regulat și stropirea curților și a zonelor înverzite, reduce populația de căpușe, iar deparazitarea regulată tot timpul anului al animalelor de companie, scade riscul parazitării și ulterior a infectării cu bolile transmise de căpușe.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s