Sănătatea dentară

Cu siguranță petreceți timp împreună cu cățelușul și pisicuța dumneavoastră, cunoașteți de la cap la coadă fiecare fir de blană și puteți detecta cele mai mici modificări de comportament. Rareori însă proprietarii aruncă o privire și în gura animăluțului lor de companie.

Spune Aaaaaa!

Așezați-va comfortabil alături de cățeluș sau pisicuță și ridicați una din buzele superioare.

Gingia trebuie să fie roz pal. Culori precum roșu aprins, galben sau albastru reprezita semnale de alarmă și trebuie să mergeți cât mai repede la un veterinar. Unii căței și mai rar pisicile, au gingia pigmentată în totalitate sau parțial, acest lucru însă nu trebuie să va sperie.

Dinții trebuie să fie albi și curați, iar dinții fisurați sau sparți sunt un alt semn că trebuie să mergeți cu cățelușul sau pisicuța la doctor. În urma unei consultații și a unei eventuale radiografii se decide dacă acest dinte necesită extracție sau restaurare.

La fel ca noi,
cățeii și pisicile se luptă cu tartrul și placa bacteriană, iar acumularea acesteia la baza dinților poate duce în timp la gingivită, paradontoză, ulcere gingivale și chiar pierderea dinților.

În vederea reducerii cantității de placă bacteriană, puteți recurge la periaj cu produse specializate, hrană uscată sau recompense și jucării care ajută la curățarea dinților. Uneori însă, datorită stilului de a mânca sau a predispoziției pentru aceste afecțiuni, placa bacteriană continuă să se acumuleze și în cele din urmă se formează tartrul, iar în aceste situații este necesar detartrajul profesional cu ultrasunete.

Mirosul, deși în stare naturală nu este unul foarte plăcut, nu ar trebui totuși să va facă să fugiți din cameră. Mirosul neplăcut este de cele mai multe ori un indicator că ceva nu este în regulă în gurița prietenului dumneavoastră.

Aviary Photo_131025274274685434.png
De ce mergem la stomatolog?

În mod norm
al în cavitatea bucală există o floră bacteriană care ajută la menținerea unei cavități bucale sănătoase, dar datorită alimentației nepotrivite sau a masticației insuficiente, la baza dinților încep să se acumuleze bacterii.

În timp, placa bacteriană acumulează săruri și în cele din urmă rezultă tartrul. În afară de mirosul neplăcut și aspectul inestetic, tartrul și placa bacteriană sunt iritante pentru gingie și în această etapă se poate observa o dungă roșiatică la bază dinților.

Inflamația gingiei netratata duce la lărgirea ligamentelor care mențin dinții în alveolele dentare, producând laxitate gingivala sub formă unor buzunare la nivelul rădăcinii dinților, retracție gingivala cu expunerea rădăcinii sau chiar pierderea dinților în stadiile avansate.

Acumularea plăcii bacteriene poate avea repercursiuni serioase și asupra organismului prietenului dumneavoastră, nu doar datorită discomfortului local și a pierderii dinților. Bacteriile de la acest nivel trec în fluxul sanguin și pot produce afecțiuni renale sau cardiace.

Este important deci să monitorizați sănătatea dentară și să mergeți cu prietenul dumneavoastră la controale perioadice pentru a preveni apariția acestor afecțiuni care pot deveni foarte grave dacă nu sunt tratate.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s