Pisicile la baie

WP_20160210_005Este cunsocut faptul că pisicile nu îndrăgesc apa, această declanșând veritabile atacutri de panică. Cu toate acestea unele pisici adoră apa, precum cele din rasă Turkish Van, restul însă sunt destul de rezervate când vine vorba de apa și umiditare crescută.

De-a lungul timpului am experimentat diferite metode de spălarea a pisicilor, din păcate însă vorbim despre pisici nu despre căței, deci nu putem vorbi despre o regulă general valabilă. Există pisici care pur și simplu nu se pot obișnui cu apa, chiar dacă au fost îmbăiate de mici.

Unele însă deși nu vor ajunge să se bucure de baie, vor ajunge să o tolereze, însă pentru a ajunge în acest punct este necesară multă răbdare. Acest deziderat se obține prin expunerea treptată încă din copilărie. Recomandăm folosirea unui prosop umezit pentru ștergerea lentă a blănitei, este foarte important să nu îi udați urechile și față.
Repetarea manoperei în decursul câtorva săptămâni, va pregăti pisică pentru a fi introdusă în chiuvetă. Nu se recomanda umplerea chiuvetei și nici o dată nu băgați pisica în chiuveta sau baia plină, acest lucru va speria iremediabil pisica.

Începeți prin a ține pisică într-o palmă suspendată deasupra apei și începeți prin a picură apă pe piciorușele din spate, creșteți ușor cantitatea de apă cu care o stropiți. În timpul acestei manopere vorbiți cu pisicuța folosind un ton calm. Dacă se sperie, opriți manoperă și reîncercați în altă zi.

Cumpărați un șampon pentru picici hipoalergenic, dacă nu există alte recomandări. Șamponul pentru pisică are un miros mult mai redus, iar șamponul hipoalergenic nu va usca pielea, iar pisicauta nu se va scărpina.

Puteți reduce timpul de șamponare prin amestecarea într-un recipient a unei lingurițe de șampon cu 50ml de apa călduță.Înainte să începeți, închideți toate ușile și geamurile și pregătiți cel puțin două prosoape uscate care sunt suficient de mari pentru a înfășură pisica în ele.

Verificați temperatura apei pe fața interioară a încheieturii înainte de a începe îmbăierea. Udați treptat blănița, evitând urechile și fața, apoi aplicați amestecul de șampon cu apă. Șamponul trebuie masat pe blăniță și lăsat în contact cu aceasta pentru 2-3 minute sau 10-15 minute în cazul sampoanelor terapeutice, apoi clătiți cu atentita blănița. Înainte de a încheia baia este important se verificați că nu mai sunt urme de șampon în blăniță, deoarece pisică se va linge insistent chiar și după ce blănița este complet uscată

La sfârșitul îmbăierii înfășurați pisica în primul prosop și țineți-o așa câteva secunde, permițând prosopului să absoarbă cât mai multă apa, iar cu al doilea finalizați uscarea.

Puteți opta să recompensați pisicuța cu puțină hrană umedă, deși pisicile nu pot fi condiționate cu mâncare precum câinii, pot însă să asocieze hrana umedă cu o recompensă.

O alternativă care poate fi folosită pentru pisicile speriate de apă, este sampoul uscat. Dacă însă baia are scop terapeutic și trebuie neapărat să aibă loc, cel mai bun sfat este să o faceți cât mai puțin traumatizantă. Dușul, introducerea bruscă în apa și fheonul trebuie să fie evitate pentru a nu crește gradul de anxietate.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s