Glandele perianale

Glandele perianale au o structură similară cu glandele sudoripare. Sunt localizare lateral de anus sub formă a doi săculeți. În mod normal acești săculeți se golesc în timpul defecării, însă există și cazuri în care conținutul acestora se acumulează.

Există multiple teorii în ce privește rolul glandelor perianale, rolul principal al acestor glande este lubrefierea anusul în timpul defecării, s-a descoperit însă că secreția acestora conține feromoni specifici fiecărui individ. Verii mai îndepărtați ai câinilor noștrii, lupul și vuplea posedă și ei glande perianale.

Spre deosebire de lup și vulpe care nu necesită vizite la veterinar pentru vidarea acestor glande, cățeii noștrii nu mai reușesc să își videze singuri conținutul acestor glande.
Poate vă întrebați de ce? Ei bine săculeții aceștia secretori au în structura peretelui fibre musculare, o data cu evoluția și perfecționarea raselor, acești mușchi s-au atrofiat până la dispariție, astfel se explică de ce câinii noștrii selecționați pentru caracterele specifice rasei nu mai reușesc să își golească glandele perianale.

Linsul excesiv în zonă perianala sau „săniușul” pot fi indicatori că aceste glande acumulează conținut și produc discomfort.

În cazurile în care conținutul nu se golește în mod regulat, acesta se deshidratează, iar ductul de golire se inflamează până la închidere. Așa cum va imaginați aceste glande au o capacitate limitată, deci neavând cum să se golească pe cale naturală, apare o zonă de fistulizare prin transversul pielii.

Deși vidarea glandelor este o manoperă neplăcută, previne apariția complicațiilor ce pot apărea în urma acumulării conținutului.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s